De Amsterdamse hoofdindex AEX noteerde om 16.40 uur een verlies van 0,6 procent op 342,94 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen daalde 1,1 procent tot 600,43 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen noteerden minnen van 0,7 tot 1,4 procent.

Een uur voor de opening van de Amerikaanse beurzen werd bekend dat de werkgelegenheid in de VS in juni nauwelijks is gegroeid. Per saldo werden er in de Amerikaanse economie buiten de agrarische sector 18.000 nieuwe banen gecreëerd. Economen hadden voor juni een toename van 90.000 voorspeld. De verwachtingen waren ook hooggespannen omdat loonstrookverwerker ADP donderdag wel met meevallende arbeidscijfers was gekomen. Ook de banengroei in mei werd vrijdag flink naar beneden bijgesteld.

ING

Eerder op vrijdag kondigde ING aan zijn autoleasedivisie ING Car Lease te verkopen aan de Duitse autofabrikant BMW voor 700 miljoen euro. ING verwacht dat de verkoop, die de focus van de bank en verzekeraar moet verhogen, een boekwinst oplevert van circa 335 miljoen euro. Beleggers zetten ING eerst op bescheiden winst maar in de middag noteerde het aandeel een verlies van 1,5 procent.

,,Banken liggen er nu in het algemeen niet zo goed bij. Er was donderdag weer veel te doen over Portugal en de schulden van het land. Dat schept onzekerheid”, aldus beleggingsadviseur Jan Wilpshaar van Hof Hoorneman Bankiers.

In de belangstelling

Verder stond ook Arseus in de belangstelling. De toeleverancier aan de medische sector meldde voorbeurs in een tussentijds handelsbericht dat de omzet in de eerste helft van dit jaar met 13,7 procent is gestegen. Het aandeel Arseus noteerde een winst van 2,8 procent.

Tankopslagbedrijf Vopak liet weten de Indiase markt te betreden met de overname van CRL Terminals in de haven van Kandla. Het gaat om een van de grootste onafhankelijke opslagterminals voor chemicaliën en plantaardige olie in India. Vopak daalde 1,2 procent.

De euro noteerde 1,4275 dollar tegen 1,4350 dollar bij het slot op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte vrijdag 96,25 dollar, een daling van 2,5 procent. Brentolie verloor 0,7 procent en kostte 117,75 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl